söndag 27 januari 2013

Spångamaffian på hal is..


Idag idag började Alice på gymnastik (eller träning som hon säger). Det gick toppen bra och hon är en tuff & framåt liten tjej. Stackars Henry bara som fick stanna hemma..  men han var ändå ganska pigg så vi beslutade oss för att gå ut en liten stund. Vi gick till isbanan för att öva lite på att åka skridskor. Men dom e ju för kul dom små, så fort vi kom dit frågade Henry när vi skulle fika? Vi brukar ta med lite varm choklad och bullar men just idag hade vi inte gjort det för vi tänkte att vi kunde gå hem & fika..

Alice kämpade på med skridskoåkningen men Henry hade ingen lust med det så vi lekte kurragömma och att vi skulle flyga till Grekland :-) Sen gick vi hem och fikade!

Kramis

its all about food..


 Fredag, jag fastnade på jobbet och ingen orkade direkt laga mat.. vad passar då bättre än massa charkisar? Inte mycket, svängde in förbi vår lilla köttbutik i Spånga, Dennis, och där kan man ju lät gå förlorad i deras fantastiska charkdisk.. Dagens nyhet för mig: tryffelsalami. Mums!  Sen kör vi lite olika ostar, oliver och färskpasta med karljohanssvampfyllning. De må vara det enklaste man kan äta men ack så gott!! Delade en flaska vin med maken och somnade framför brasan.. fredagar i ett nötskal. Eller kanske fru Blomer i ett nötskal ... #heltslutkörd


Vi är tydligen hopplöst förlorade i långkokens underbara värld.. i lördags skull vi ha gäster men Henry var lite skruttig så helgens sociala planer fick läggas på is. Men vi körde på enligt plan med mat ändå för vi var så nyfikna på att göra en Chili. Så 2 kilo högrev fick puttra runt och kryddas på tills vi var nöjda. Sen en salsa, guacamole, gräddfil och naturella nachochips till det. Meeeeeen va gott det blev! Och lite bonus i sjukstugan var att farbror Simon tittade förbi på middag!

Lördagar är Fru B lite piggare och trots lite rödvin lyckades hon hålla sig vaken.. och även drömma sig iväg till varmare breddgrader.. (kan man skylla på vinet? ..eller kanske bara kylan..?) oavsett vad så hade vi bokat en solresa innan vi gick och la oss!! Förra sommaren var den absolut sämsta i mitt liv på alla sätt och vis och år hade vi lovat att det skulle bli bättring på alla plan. Så det här känns som ett steg i rätt riktning på det målet. En vecka med garanterat sol & bad. Och att resa bort & bo på hotell - det blir ju inte lyxigare än så! Och inte vilket hotell som helst.. I will show you later!



Söndag, sköna söndag.. idag testade jag ett nytt recept till lunch - morotssoppa. Jättegott! Varför gör man inte soppa oftare egentligen? Det är ju supersmarrigt!

Och sen plingade det på dörren ... Henry for iväg och öppnade och lät så himla kul när han sa: Mamma det var ingen matkasse  - det var Tessan!! Vaddå dagens storstadsungar, om det plingar på dörren måste det vara leverans av matkasse.. ;) För här kommer man inte oanmäld.. Oavsett en trevlig överraskning!

Hoppas ni också haft en härlig helg & ätit massa god mat!!
Själv börjar jag inse att det är dags att dra i handbromsen nu vad gäller god mat... #börjarseutsomenköttbulle

Kramis
Fru B.

tisdag 22 januari 2013

Så var det ju det här med vardagsmiddagar...

Alltså det här med vardagsmiddagar...

Om barnen skulle välja skulle vi väl varva på:
- stekt falukorv & stuvade makaroner
- köttbullar, sås, potatis, lingonsylt
- blodpudding, bacon, morötter, lingonsylt
- korvstroganoff med ris
- Chicken nuggets & klyftpotatis
- Falukorv i ugn och potatismos
- pannkaka
- Spagetti & köttfärsås
- kycklingcurry med ris

.. ja men ni fattar. Det kanske eventuellt ser lika dant ut hemma hos er?

Det är ju inte så himla kul att rulla på dom där maträtterna. Snart ser jag väl ut som en falukorv lixom. (gud förbjude!)  Så har vi kört lite matkassar i omgångar och det har ju många fördelar måste jag säga.
- man spar tid
- man behöver inte storhandla
- man behöver inte planera "vad ska vi äta idag....."
- det är bara att laga den mat man får

Men det finns ju även nackdelar:
- ingen som gillar maten (iallafall inte småfolket)
- man hinner inte äta all mat
- en dag är vegetarisk mat (but helloooo, ni glömde visst skicka med köttet..)
- hela jäkla skafferiet svämmar över med halvfulla bulgur & matvete kartonger (eftersom dom skickar nya varenda jäkla vecka..) Sjukt irriterande. Speciellt eftersom det inte är någon som direkt gillar sånt där krafs i vår familj. Vi testade även en sk. "barnkasse" nyligen men då höll jag ju på att ruttna ur totalt. Fy f*n va äckligt & tråkigt. Och barnen var inte heller speciellt förtjusta och om inte dom gillade den maten då tänkte iallafall inte jag sitta & käka någon tam jäkla cowboygryta till middag. så.de.så.

Sen tycker jag efter ett tag att det e trist att inte få bestämma själv vilken mat jag skall laga.. och så säger vi upp matkassen.

Men nu mina vänner kommer jag till det fina i kråksången. Jag har upptäckt MATKOMFORT!!! Halleluja! Där får man 4 middagar i veckan, och alla såser & sånt är redan klara. Det har dom har dom redan tillagat i sitt storkök, så det jag får är kött, fisk, fågel etc och typ potatis, ris (redan uppmätt exakt hur mycket  det skall vara i en trevlig liten burk) och sedan en enkel beskrivning. Så nu har vi kört 2 dagar och vi har gjort vågen i 2 dagar! Alla har ätit som aldrig förr - så himla gott! Rester är ett minne blott..

Igår var det stekt torsk och en potatissallad (det lät inte speciellt smarrigt men det var sjukt gott) och idag så var det kalvhamburgare med surdegsbröd & hamburgerdressing. Även det jättegott! Det var helt klart restaurangklass på burgaren. Så nu ser vi alla fram emot morgonadagens middag!!

Och förutom att jag & mannen tycker det är jättegott så gör även barnen det. Och det är nästan det finaste i kråksången. Det finns inget som gör mig lyckligare än när små grynen kommer springandes till matbordet och plockar på sina tallrikar med stor entusiasm och sen smaskar i sig allt under tystnad. det är nog tamme tusan det bästa för mammahjärtat!

Så testa du med vetja!
(googla rabattkupong om du skall beställa för jag hittade någon site där man fick en Hackmann traktörpanna på köpet om man kör 2 veckor - ja men ni hör ju själva - hur bra va inte det? ;)

Puss Fru B.

söndag 20 januari 2013

Lördag = långkok

I lördags hade vi inga direkta planer så vi mös mest runt, åt pancakes, lekte lite ute, åkte pulka och sen drog maken igång ett långkok på högrev. Rackarns va gott! Det blev så himla bra att ni skall få receptet!


Rödvinsbräserad Högrev

ca 1,5-2 kilo Högrev
salt och peppar
olivolja + smör till stekning

2 grovhackade gula lökar
(2 grovhackade blekselleristjälk - enligt orginalrecept men det hade vi ingen hemma och det blev bra ändå)
12 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomature
1 l lantbuljong (eller köttbuljong)
3 dl rött vin
2 tsk stötta fänkålsfrön
1-2 pkt finstrimlad bacon

Putsa köttet och dela det stora bitar, (tänk att varje person kanske äter 2 bitar var - så stora) salta och peppra och bryn dem noga i hälften av oljan och smöret. Lyft över dem till grytan. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll över spade i grytan.

Bryn lök, selleri och vitlök i smör och olja tills de har mjuknat. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en liten stund. Häll över allt i grytan. Tillsätt buljong, rödvin, fänkålsfrön och bacon.


Blanda väl och låt alltsammans sjuda försiktigt i 4-5 timmar tills köttet är riktigt mört.

Vi åt ett smarrigt potatismos till (gjort på potatis, smör, varmmjölk, äggula, salt, vitpeppar & riven muskot) och sen hade vi sky/sås från långkoket och cornichonger till. Och det var sååå himla smarrigt!! Try it!

.. och sen idag då åt vi resterna men idag kokade vi ner skyn med grädde och några droppar tryffelolja till en fantastiskt god sås och så lite små ugnsrostade delikatesspotatisar med flingsalt och haricovert till det.
Även det var super smarrigt. Så det kan ni också testa :-)

Men nästa gång jag köper hem högrev tänkte jag dock att vi skulle testa att göra en chili - så om du har något bra recept på det får du gärna dela med dig av det!

Hoppas ni haft en fantastisk helg med era nära & kära och att ni fått njuta av det underbara vädret!!

....jag hade tagit lite fina bilder i helgen men det är fortsatt teknikstrul här (så 18 svordommar senare beslöt jag mig för att ni kanske tycker det är kul att läsa ett inlägg även om det inte blev någon bild med.. )


Kram
Fru B.

charkisar & kändisar

I fredags var vi ute på stan med vänner. Vi möttes upp på Riche för en drink  och sedan hade vi bord på Taverna Brillo. Och här är typexemplet av vad som avgör om man får en bra eller dålig kväll. Jag skulle vilja påstå att humör och sällskap bidrar oerhört mycket till helhetsintrycket ändå. När vi kom dit fick vi vänta 1 timme på vårt bord (som vi hade bokat..) det skulle ju kunna få den bäste (och hungrige) på dåligt humör. Men det fanns vin i baren så vi drack vin & gled runt lite och spanade in det nya stället. Himla kul koncept med lite butiker och barer och små vråer över allt. Där fanns tex en blomaffär, ett litet bageri, en pizzeria osv.

I väntan på vårt bord (vi visste vilket vi skulle få och hovisen kom och sa att nu är dom alldeles strax klara..) då får min man se på något som talar emot det hovisen just sa:
- Nej men va faaaaan nu tar ungjä**eln in en glass också.. (va vi skratta, tror P var hungrigast :)

En timme och några glas vin senare fick vi iallafall vårt bord. Svultna som vi var så tog vi genast in massa charkisar & ost för att stilla den värsta hungern. Och vin. Gott vin.

All mat kom in om vart annat, ingen direkt tajming där, men det var ändå så rörigt hos oss. Vi satt bredvid Mr "När & fjärran" him self, herr Fahlén (jäkligt roligt måste jag säga) så det var ett himla surr med deras bord (och så blev det så rackarns trångt att vi fick lappa ihop borden till långbord så att alla skulle få plats. Och vår frispråkiga vån E raggade naturligtvis upp paret vid bordet bredvid och sen gled det in en annan vän till fröken C som hade tappat sitt sällskap och han kamperade hos oss resten av kvällen. Rörigt, bulligt, massa vin & en jättehärlig kväll! Och vår stackars servitrasa förökte lappa ihop den något osammanhaängande kvällen med att iallafall bjuda på kaffe & dessert. Ja men man tackar, en tiramisu tackar iallafall inte jag nej till!

Betyget på restaurangen, gå inte dit på en date eller på "tumanhand", det var rörigt & stökigt, och vissa fick bord mitt i gången av restaurangen (det funkar säkert en lunch emn inte en fredag kväll) utan gå dit ett helt gäng för en opretantiös middag - då blir det toppen! Servicen ganska kass men maten väldigt god! Och vi hade en urtrevlig kväll!!


Kram
Fru B.

fredag 18 januari 2013

Happy Friday!!

Vaknar upp till denna krispiga morgon som idag bjöd på -17 grader! Tänk att det kan gå från -3 till -17 över en natt. Helt galet. Men fantastiskt härlig, för dessa kyliga vinterdagar är ju alldeles krispiga med härlig luft & vackert landskap. Underbart!!

Idag blir det fullt spett på jobbet och sen har vi lyxen att få gå ut och äta middag inne i stan med vänner.  Det skall bli härligt!! Det ser jag verkligen fram emot :-)

Hoppas ni inte fryser ihjäl idag & att ni får en underbar fredag!!!
... för visst är fredagar nästan den bästa dagen?!? Alla är glada och man har fredagsmys & hela helgen att se fram emot.

Puss Fru B.

tisdag 15 januari 2013

Things change...

Jag har gått & halvsurat över att jag aldrig hinner shoppa, jag hinner aldrig gå i affärer. Barnens kläder klickas hem på nätet eller panikshoppas efter ett turbovarv på HM typ. Inte ens på hela december hann jag mysa runt i stan och shoppa, jag såg inte julskyltningen på NK och de julklappar som köptes inne i stan revs av på en halvtimme emellan 2 kundbesök typ. Sen så hade jag ju bestämt att köpa något onödigt till mig själv om jag fick ett bra besked på sjukhuset. Men inte ens det har jag hunnit. Men nu har jag tagit igen den. Tjohooo!!

Lite lunchshopping i tisdags på Hope gjorde mig väldigt glad. Man måste ju bara älska rea när den är på riktigt. Så där tjänade jag massa pengar som jag då måste återinvestera någon annanstans. Och idag hade jag kundbesök på fina gatan mitt i stan och när det äntligen var slut (17.30 !!) så hann jag riva av lite shopping. Så himla nöjd!! Ja fick en ny fin hallonröd plånbok från Marc by Marc Jacobs, ett riktigt snyggt klädesplagg som jag knappt kan kan definiera vad det är men någon typ av kimono/kavaj/öppen tunn kofta (bra beskrivning va?..) och sen ett par stövlar & ett par pumps med lacktå.

På NK skor hade dom riktigt mycket bra på rean och jag hittade egentligen 5 par skor jag ville ha men jag fick ju försöka att lägga band på mig. Efter ett snabbt övervägande var jag nere på 3 par och där började problematiken.. det var en yngre kille som jobbade där och när jag tog bort ett par urläckra svarta stövletter med ganska högt skaft & aningens för höga klackar så tittade han med hundögon på mig & sa...
Han: är du säker? Ska du inte ha dom?
Jag: Nej, dom e jättesnygga men jag nöjer mig med dom andra 2 paren
Han: men dom e ju ursnygga & det är ett jättebra pris
Jag: Ja det är dom verkligen. sluta tjata nu innan jag ångrar mig ;) Det är för hög klack på dom för att jag skall orka gå i dom en hel dag..
Han: Neeej då. Du var ju skitsnygg i dom! 
(lätt för han att säga som gled runt i ett par trendiga boots.. undra just hur hans fötter skulle må efter att ha staplat runt i dom där ursnygga stövletterna en hel dag)
Jag: ja tack. Dom var verkligen skitsnygga men så här är det förstår du;  Dom e skitsnygga men med den där klacken kan man bara stå i en bar och vara snygg - inte jobba i en hel dag eller jaga småbarn över dagisgården förstår du. Tiderna förändras...
Han.. eh.. jaha? (mycket förvånad)
Jag: ja, alltså jag hänger inte så mycket i barer nu för tiden..
Han: nähe.. antar att våra liv skiljer sig lite då..
Jag: ja jag antar det ;)


Grämer mig fortfarande lite för dom var skitsnygga men känner mig stolt & snudd på övermogen som valde bort det snyggaste paret (som förmodligen bara skulle bli använda en gång om året när jag står i en bar och försöker se lite snygg ut.. precis som jag minns hur man gör ;)

puss
fru B. den bekväma (?)

onsdag 9 januari 2013

Nytt år - ny soffa!!

Vår soffa är nere för räkning, ja vår älsklingsfotölj med tyvärr. Så nu funderar vi för fullt vad detta skall ersättas med och jag börjar snöa in totalt på att jag skall ha en vit hörnsoffa!!  Är du kvar? :)
Ja det trodde jag aldrig jag skulle säga. Någonsin. 

Men vem vet, det här är ju året när spegelväggen kommer tillbaka igen så varför inte lixom.. (så även om du fortfarande kräks på spegelväggen med halvmånevälvd överdel från ditt flickrum så kanske det är dags att köpa en packe speglar på loppis, om du inte har din kvar (det har garanterat jag..någonstans) innan dom kostar mer än en Tjuga på loppisarna. ;)

Anyway. Soffan får inte vara plufsig, romantisk eller så utan enkel, stilren, skön & snygg..  Och armstöden får hellre vara lite högre men inte speciellt breda utan ganska smala, hellre än låga breda armstöd. Tror jag. Sen tänker  jag mig ett fyrkantigt bord med en sliten träskiva på någon järnställning. Tror det kan bli väldigt bra. Idag sitter vi ju på rad, det är ju inte alls så socialt. Nej jag tror banne mig att en hörnsoffa skulle göra rummet både mera socialt och kanske även lite mysigare.. Alla vill väl sitta i hörnet? ;) och som bonus får man brasan mitt emot. 

Ja jag blir mer och mer övertygad. Nu måste jag bara hitta den också. Någon som har några bra tips här? Tänk vad glad jag skulle bli!

Puss Fru B.