onsdag 17 februari 2010

Rågsiktslimpor

Här kommer receptet på limporna.
Jag har fått det av min kära vän Lisa - som också bloggar - henne hittar ni på: http://lisabogren.se/


Jag tyckte det var ett bra recept, stor utdelning trots liten ansträngning ;)
Men jag skulle vilja påstå att man måste ha en assistent!

Rågsiktslimpor, 6 st

  • 1 liter vatten
  • 100 g jäst
  • 3 ägg
  • 2,5 hg brunt farinsocker (ej strö)
  • 2 tsk salt
  • 2 kg (1 pkt) rågsikt

Smula jästen i bunken och värm vattnet till max 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den har löst sig. Häll på resten av vattnet, tillsätt äggen, saltet och sockret samt ca 1/4 av mjölet. Kör igång assistenten och tillsätt mjölet tills allt knådats in. Låt sedan maskinen gå ca 10 min. Stjälp direkt upp degen på mjölat bakbord (den är tung och ganska kladdig) och forma 6 st limpor (ska ungefär se ut som baguetter ojästa) och lägg dessa på 2 plåtar med bakplåtspapper. Täck med duk och jäs i minst 2 timmar eller tills de dubblat sin storlek (3 st täcker hela plåten). Grädda på 185 grader i ca 17 min. Känn med sticka att de inte är för kladdiga mitt i. Frys in direkt när de svalnat.

I originalreceptet står det tydligen 4-5 hg socker. Men jag följde Lisas rekommendation på 2,5 hg och det räckte alldeles utmärkt!

Lycka till!

/L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar